Kako prepoznati koji nam polaritet prednjači?

Po Taoizmu sve u Univerzumu, priroda i čovek treba da budu u ravnoteži i u kosmičkom jedinstvu.
Tao seksualnost je deo Taoističke tradicije koja nas uči kako da postignemo unutrašnji sklad između dva polariteta koja nosimo u sebi muški (jang) i ženski (Jin). Ono što je primetno je da je čovečanstvo trenutno u neravnoteži.

Kako bi se simetrija među različitim polaritetima povratila, prvo treba da prepoznamo da li smo uopšte u neskladu. Ako smo na primer žena, naš primarni polaritet je jin, ali nam je i jang podjednako bitan. Nije pogodno da nam bilo koji od ova dva bude povećan, odnosno smanjen. Višak jina ne znači da smo ‘super ženstveni’ već da imamo previše izraženih ženskih kvaliteta, ali nam fali suprotnost janga da nas dovede u sklad. Isto pravilo važi i za muškarce, višak janga ih neće pretvoriti u ‘super muževne muškarce’ već će ih odvesti u agresiju jer im nedostaje upravo ženski jin.

Koji su uopšte pokazatelji tog nesklada i šta možemo da učinimo da ih polako pomirimo i uravnotežimo?
Navedeni primeri su samo neke moguće karakteristike, ima ih mnogo više. Jedni će imati sve , a drugi samo poneke od navedenih.

Kod žena, višak janga se manifestuje na različite načine. Izrazita borbenost za poziciju ili mesto u društvu, jasno preuzimanje inicijative i organizacije (bilo da je u pitanju partner,drugarica, dete, itd) , takmičarstvo i stalna potreba za nadmetanjem ( sa partnerom, drugaricama, sredinom), agresivan nametljiv pristup u razgovoru ( sa prijateljima, partnerom, nepoznatim ljudima) , agresivan verbalan pristup u odnosu prema deci ( kažnjavanje, pretnje i sl), nedostatak razumevanja za druge žene-osuda , svesno prikrivanje ženskih atributa ( kose, grudi, osmeha, toplog pogleda), izbegavanje ili retko nošenje suknji, haljina, moguća netrepeljivost i nerazumevanje muškog pola. Potpuno zanemarivanje intuicije i izražen racio. Bavljenje snažnim intezivnim sportom (bodibilding, trčanje,rukomet, itd). U seksu preuzimanje inicijative i doživljavanje većinom klitoralnih orgazama.

Kod žena višak jina bi bio na suprotnom kraju svega gore navedenog, dakle odlazimo u drugi ekstrem. Npr. nedostatak bilo kakve borbenosti, ravnodušnost, umanjena motivacija-potpuni izostanak volje za organizacijom, prepuštanje drugom da sve odradi, neuključivanje u razgovor, neiznošenje svog mišljenja i stava, itd.. Često iako fizički izgledaju atraktivno, neretko su vrlo nezainteresovane za seks.

Kod muškaraca povećani Jin se pokazuje kroz potpuni nedostatak inicijative-prepuštanje (sa partnerkom, prijateljima), nedostatak borbenosti za status i mesto ( u društvu, porodici), strah od jasnog javnog izražavanja neslaganja ili suprotnog mišljenja ( vulgaran sleng bi bio da Ćuti kao pi_ka ), u vaspitanju dece zauzimanje neutralanog stava odnosno nikakavog-letargičnost, osuda i kritikovanje ženskog pola, materijalna suzdržanost i proračunljivost, izostanak čojstva i junaštva. Od aktivnosti retko biranje grupnih sportova. Neretko izražen gubitak kose i u seksu ne preuzimaju inicijativu, pasivni su. Takođe moguć smanjen libido.

Kod muškarca povećan Jang- bavljenje ekstremnim sportovima, izostanak nežnosti i krhkosti, agresivna verbalna komunikacija ( sa partnerkom, prijateljima, nepoznatim ljudima na ulici), razmetanje, kao roditelji potpadaju pod one kojima su deca projekat i statusni simbol. U seksu su nestrpljivi i brzi.

Ako ste žena i često kasnite na dogovorene sastanke, to ukazuje da vam nedostaje muški princip, takođe ako ste muškarac isto vam nedostaje osnaživanje muškog principa, ako vas uvek neko čeka. Međutim, ako ste žena koja je već u izraženom muškom principu, a počnete da kasnite na dogovoreno vreme to bi značilo da se polako vraćate u ravnotežu. Isto tako ako ste muškarac sa izraženim jangom poželjno je baviti se kuvanjem, plesom za osnaživanje jina, a ako ste muškarac sa jačim jinom onda npr krenuti na fudbal 😉

Šta sve možete da uradite, ako se prepoznajete u nekim od navedenih karakteristika? Pa upravo suprotno od onoga što sada jeste. Ako uvek namećete svoje mišljenje počnite da slušate, ako ste škrti počnite da dajete, ako trčite prebacite se na ples, ako ne prilazite devojci nikada-priđite joj, ako vas naljuti vozač ispred, s osmehom mu kažite da to nije bilo baš primereno( šta god da je). Grlite decu više nego što ih vaspitavate, Partnera ili ljubavnika tretirajte onako kako sami želite da budete doživljeni. Vodite ljubav i nežno i odlučno. Kuvajte, krenite na boks, plivajte. Ponesite kese komšinici. I razumite onu ženu ili muškarca koja vam svaki dan ide na živce iz nekog razloga.

Naravno podela je mnogo kompleksnija kao i saveti, jedno pravilo ne važi za sve. Zato vas pozivam na Tao radionice gde se pored svega spomenutog bavimo i vežbama koje nam pomažu da i iznutra uravnotežimo jin i jang.

Tekst se ne sme preuzimati bez prethodnog odobrenja autora.
© Gate Of Life 2019