Kontracepcija iz Tao ugla

Od trenutka kad je čovek shvatio da seks može voditi do začeća, verujem da je počeo da otkriva različite načine kontracepcije.

Znamo da su u Antičkoj Grčkoj, žene pripremale mešavinu maslinovog ulja i ulja kedra i koristile ga kao spremicidno sredstvo o čemu je i Aristotel pisao. Takođe postoje zapisi o upotrebi očišćenih creva životinja, praktično preteče kondoma. U drevnom Egiptu žene su mazale grlić materice medom kako bi sprečile prodiranje sperme dublje.

Prvim oralnim kontraceptivom se smatra biljka Silfijum čiji je kilogram bio ravan ceni srebra, a kasnije je istrebljena i danas više ne postoji što verovatno ukazuje na njenu efikasnost. Mnoge druge biljke su u istu svrhu korištene kao što su asofetida, urme, ruta, mir, itd

U Kini i Indiji u 7. veku pre nove ere pronalazimo prve zapise o Coitus reservatus-u ( prekinut odnos, odnosno ejakulacija van vagine) i Coitus obstractus-u ( zaustavljanju ejakulacije).

Sredina 20. veka donosi nam anti bebi pilule, koje su do dan danas ostale jedne od najkontraverznijih metoda začeća jer sa sobom nose mnoge nus pojave. Oralni kontraceptivi sadrže veštačke hormone estrogen i progestin, koji sprečavaju začeće ali se takođe preko urina izlučuju i završavaju u kanalizaciji i vodi koja kasnije postaje ona koju pijemo. Mnogi veruju da u unošenju ženskih veštačkih preko vode, donekle leži uzrok sveprimetnog povećanog jina kod muškaraca.

Pronalaskom lateksa počinje masovna proizvodnja kondoma, koji su do dan danas, pored sprečavanja trudnoće, jedini koji pružaju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti po alopatskoj medicini.

Trenutno pored pilule i kondoma, koristi se i spirala(IUD), dijafragma, vazektomija kao i podvezivanje jajnika.

Spomenula sam već da postoje zapisi stariji više od 2000 godina o Coitus interaptus-u, koji i dan danas ostaje vrlo često korištena metoda. Smatra se čak 98% efektnom podjednako kao i kondom. Kod razmene seksualne energije kondom predstavlja barijeru i ne preporučuje se. Takođe, spiralu pri intezivnom praktikovanju Tao vežbi, kako se telo dovodi u ravnotežu, materica može da odbaci.

Tao seksualnost nam daje opciju prekinutog odnosa ( ejakulacije van tela) ili zaustavljanja ejakulacije što se smatra najidelnijim za kontracepciju. Takođe, postoje zapisi o mogućnosti žene da svojom snažnom vaginom zaustavi ejakulaciju (ukoliko je ljubavnik nemaran). Jasno je da iza ovakvih vidova zaštite stoji verovanje da čovek može kontrolisati svoje telo i da mu nisu potrebna ”spoljna pomagala”.

Tao takođe smatra da je za stvaranje života, pored sperme i jajne ćelije, potrebna namera partnera i odabir deteta da se baš tada začne. Isto tako, postojalo je verovanje, da razne seksualno prenosive bolesti ( kojih je pre 2500 godine sigurno bilo manje) napadaju samo osobe sa znatno oštećenim imunitetom i da snažno telo ne može ništa da zarazi.

Tekst se ne sme preuzimati bez prethodnog odobrenja autora.

© Gate Of Life 2020